Banbeskrivning inför vad som komma skall 5 januari 2019

Hem / Nyheter / Banbeskrivning inför vad som komma skall 5 januari 2019

Banan går från det att starten gått på Bruksvallarna Skidstadion raka vägen upp till skidtunneln som går under Vallarvägen och viker sedan vänster direkt upp på 4-motionspåret norrut mot Ramundberget. Första backen bjuder på en fin slakmota och man får användning av fästvallan direkt om man inte väljer att åka ovallat. Vidare sedan på 4-motionspåret väntar ca 7km av böljande terräng med en tuff stigning på mitten men även långa sträckor av enbart stakåkning också.

När man sedan närmar sig Ramundberget svänger man där in på elljusspåret och får en fin backe som skall forceras. Från elljusbanan sen viker man av till höger innan man kommer ner till bron och åker vidare norrut, mot Klinken ca 1km för att sedan svänga till vänster och vika tillbaks ner mot Ramundberget igen. Här går banan längsmed Ljusnan och kuperingen är lätt och svagt sluttande utför vilket erbjuder lite återhämtning ner mot Ramundberget. Väl i Ramundberget väntar banans första vätskekontroll som är placerad på golfbanan nedanför hotellet och det kan vara en god idé att fylla på med lite vätska och näring, oavsett om man åker ett eller två varv.

Efter vätskekontrollen har man gjort dryga hälften av varvet och nu beger sig spåret söderut igen mot Bruksvallarna men denna gång på Ljusnans södra sida och via SunMaid-Spåret. Ett ganska platt parti inleder denna sträcka till att börja med men det kommer en rejäl stigning vid passering 14km och det väntar även några till ganska dryga slakmotor ner mot Bruksvallarna. Med cirka 4km kvar till Bruksvallarna kommer man korsa Ljusnan via en skidbro och man passerar även en raststuga här. Nu väntar banans kanske tuffaste stigning på cirka 2km och efter flertalet kilometer redan avverkade så får denna stigning en att verkligen bekänna färg och det är också i denna stigning som loppet avgjorts flertalet gånger.

Efter att ha besegrat denna stigning väntar ett något mer lättåkt parti med några knixar medans man närmar sig skidstadion, när man svänger in på Bruksvallarnas elljusspår så åker man här en kortare slinga och kommer sedan längs med ån in mot skidstadion. Inne på skidstadion sker varvning och här finns även banans andra vätskestation som erbjuder sportdryck, vatten och något lättare att äta, viktigt för att orka ett varv till. För de som åker ett varv eller när man avverkat båda varven viker man istället in på upploppsrakan och mot målet. Känd från Vinterstudions TV-sändningar väntar där mållinjen att korsas och loppet är avklarat, i målfållan bjuds på varm dryck, medalj och man får äntligen pusta ut och ge sig själv en klapp på axeln för ett väl genomfört lopp!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *